Hopp til innholdet

Slik fikk sameie lavere pris på forsikringen, og bukt med hyppige vannskader

Sameiet hadde åtte innmeldte vannskader de siste syv årene. Etter de installerte nytt vannsikringssystem, har de ikke hatt nye skader – og prisen på forsikringen har gått ned. 

Ole Harald Slemdal og Ellen Harstad kom inn i styret i 2021. Ole tok på seg vervet som styreleder og oppdaget at prisen på forsikringen var blitt en del dyrere i løpet av de siste årene. Han kontaktet bankrådgiveren til sameiet for å finne ut hvorfor, og for å se om det var noe de kunne gjøre noe med. Det var det.

– Bankrådgiveren vår så at vi hadde hatt en del skadesaker i løpet av de siste årene, som også dro prisen på forsikringen opp. Han påpekte at veldig mange av sakene våre var relatert til vannlekkasjer, og lurte på om vi var interesserte i å teste ut et sikkerhetssystem med blant annet lekkasjesikring og brannalarmsystemer, forteller Ole Harald.

– Styret var allerede i gang med å se på systemer for seriekoblet røykvarsling. Da vi forstod at vi kunne få dette i én og samme plattform, og i tillegg få rabatt på forsikringen, ble det en veldig enkel avgjørelse, sier Ellen.

Ingen nye vannskader

I september 2023 var alt ferdig installert. Det er teknologiselskapet FellTech som er leverandør av systemet. De sto for koordinering mellom rørlegger, elektriker og beboerne, som alle fikk installert vannstopper i egen bolig.

– Vi har ikke hatt noen vannskader siden. Det har gått noen falske alarmer, hvor det kanskje har vært støv eller noe som har aktivert sensoren. Men vi har også hatt et tilfelle der vannstopperen stengte av vanntilførselen på grunn av en lekkasje, som raskt kunne blitt verre hvis vannet hadde fortsatt å lekke, sier Ole Harald.

Ole Harald Slemdal

Slik fungerer systemet

Rørlegger setter på en ventil på innkommende vann, aller helst på hovedinntaket. Sensorer plasseres på strategiske områder i boligen, men kanskje viktigst, i rom med vanntilførsel uten sluk.

– Hos oss plasserte vi ut sensor på alles kjøkken, påpeker Ole Harald.

Når en sensor registrerer fukt, stenger ventilen vanntilførselen til boligen, og både beboere og styret varsles via appen og styreportalen.

– Hvis du skal pusse opp eller ha nytt kjøkken, er du ifølge TEK 17, pålagt å installere vannstopper. Vårt sameie er fra 1996, så det er jo lenge før forskriften tredde i kraft. Vi begynner tydelig å merke at det er boliger som har hatt noen år på baken. De utfordringene som møter styret nå, er jo vedlikehold og vedlikeholdskostnader. Vannskader som må repareres er belastende for sameiets økonomi, og vil igjen påvirker felleskostnadene våre.

Så det har vært en viktig faktor i vedlikeholdsarbeidet vårt å få inn denne løsningen for å redusere skader, sier Ole Harald.

TEK 17 er en norsk forskrift som setter minimumskrav til byggverk for å sikre kvalitet, sikkerhet og miljøhensyn.

En trygghet også for beboerne

Kristin Grønli og Tor Hasselberg har bodd i Ingelstun Sameie i 14 år. De setter stor pris på tiltakene som ble innført.

– Trygt og fint! Nye ting som forbedrer sikkerheten, er vi positive til og ønsker det bare velkommen. Den er veldig enkel å ha med å gjøre, den appen, sier Kristin.

– Vi var litt usikre på det tekniske, men vi har hatt beboermøte hvor både FellTech, rørlegger, bankrådgiver og en representant fra Fremtind var til stede. Det opplevdes som veldig betryggende at de var det samlet. Da fikk vi også svar på de spørsmålene vi hadde, sier Tor.

Som anbefalt, skrur alltid Kristin og Tor av hovedstoppekrana når de skal være borte over lengre tid. Da skrur vi den av manuelt, men jeg bruker appen i tillegg jeg. Dobbelt sikret, ler Kristin. – Det er vel kanskje mest sikkert å gjøre det manuelt – istedenfor bare å skru av elektronisk, sier Tor spørrende.

– Av er av, konstaterer styreleder Ola.

Faktaboks

Rundt 85 prosent av alle skader som meldes inn fra sameier og borettslag er relatert til vannskader, opplyser forsikringsselskapet vårt, Fremtind.

I 2024 ble det i gjennomsnitt meldt inn ti vannskader i timen til forsikringsselskapene i Norge (Finans Norge).