I en verden full av enkle løsninger er det ikke lett å avstå fra fristelser med avbetalingskjøp, korte kreditter og kredittkort – ofte flere kredittkort. Men når gjelda vokser deg over hodet, er det lite glede i å ha det nyeste av det nye - mobiler, klær, sportsutstyr, tv, hvitevarer, og så videre. Og når privatøkonomien er i ulage, så blir alt i ulage – familieliv, humør, energinivå og tiltakslyst.

Et kredittkort er kjekt å ha, og fornuftig om det brukes riktig, men noen ganger blir kreditten du benytter vanskelig å betale tilbake. For mange blir gjelda på kredittkortet en kostbar lærepenge. Med høy rente blir nedbetaling utfordrende, og det blir problematisk nok å betale de månedlige rentene og minimumsavdraget på kortet. Så hva gjør du når du har havnet i en situasjon der kortgjelda blir vanskelig å håndtere?

Det viktigste rådet mitt er at du tar tak i problemene med en gang hvis kredittkortbruken din har kommet ut av kontroll. Problemet er at mange velger en helt annen «løsning», nemlig å låne enda mer. De finansierer gjelda på det gamle kredittkortet med ny gjeld på et nytt kredittkort. Dette fører til at gjelda øker, at problemene blir enda større, og du setter deg i en situasjon der det kan bli vanskelig å få hjelp. Men tar du tak i utfordringene dine tidsnok, har jeg flere råd.

Den første tingen du bør gjøre er å sørge for at du betaler litt mer enn minimums beløpet hver måned. Hvis du bare ignorerer vinduskonvoluttene som kommer dalende ned i postkassen din, vil ikke problemene forsvinne, men vokse seg større. Purregebyr, morarenter, inkassogebyr og innkrevingsgebyr, kan raskt få utestående gjeld til å doble seg. Kortleverandører krever at du gjør en minimumsbetaling hver måned, men det beløpet du må betale har en tendens til å være svært lavt - ofte bare noen få prosent av utestående saldo. Hvis dette er alt du betaler hver måned vil det kunne ta mange år å betale ned gjelden. For å betale ned gjelden så raskt som mulig, må du derfor regne ut det maksimale du har råd til å betale hver måned og betale det.

Det andre du bør gjøre er at du på et så tidlig tidspunkt som mulig kontakter kredittkortselskapet ditt eller inkassoselskapet hvis saken har gått videre dit. I de aller fleste tilfellene vil de være fleksible i forhold til å løse problemene. Dette fordi det er i deres interesse at du får orden på økonomien din. De er opptatt av å få tilbake pengene sine, og da er de avhengig av at du settes i en situasjon der du evner å betale.

Mitt beste råd er imidlertid at du tar kontakt med banken din og ber om en gjennomgang sammen med din kunderådgiver. Bankene har mulighet for å refinansiere dyr kredittkortgjeld til ordinære nedbetalingslån med en mye lavere rente. Rådgiveren din vil også kunne hjelpe deg med å sette opp et budsjett for å se hva som skal til for å håndtere privatøkonomien din. For i bunn og grunn er det bare en måte å løse problemene på. Du må kutte forbruket så mye at du bruker vesentlig mindre enn du tjener. Først da kan du klare å kvitte deg med gjelden. Er du blakk må du faktisk ta deg en løpetur fremfor å betale et dyrt abonnement på et treningssenter. Du kan ikke skaffe deg ny mobil, men ta til takke med en velfungerende litt eldre utgave og i stedet bruke pengene på nedbetaling av gjeldSammen med bankrådgiveren din kan dere gå gjennom alle poster i nettbanken din se på hva du kan kutte og hva du kan redusere, og på den måten frigjøre penger til å betale ned gjelden.

Kredittkort er et flott hjelpemiddel å ha i bakhånd dersom man bruker det riktig. Brukes kredittkortet smart er det et produkt som jeg anbefaler at de fleste har i lommeboka. Noen av fordelene med et slikt kort er: 

- Sikker handel på nett.

- Kredittkort kan fungere som et ekstra kort når du er ute og reiser (hvis ditt ordinære kort ikke virker, du mister det eller lignende)

- Kredittkort kan benyttes til å forskuttere reiseregningene som arbeidsgiver skal betale.

- Mange kredittkort har reise- og avbestillingsforsikring hvis reisen betales med kortet.

- De fleste kredittkort har gode rabattordninger, for eksempel på drivstoff.

 

Men kommer du "litt ut å kjøre" med kredittkortet, eller lignende kredittordninger, bør du ta tak i disse utfordringene så raskt som mulig. Kontakt banken din og hør om de kan hjelpe deg. Det er som regel mulig å finne gode løsninger hvis du er tidlig ute. Og til slutt må jeg ta med kjepphesten min: Spar og skaff deg en buffer på bruks- eller sparekontoen din - det er alltid det smarteste du kan gjøre. Da kommer du sjelden eller aldri opp i de problemene som er beskrevet i denne artikkelen.