Om vinneren av Hans Barliens Gründerpris 2020
Troen på stor karriere, limousiner, fete hotellrom og et liv blant kjendiser gjorde at noen Namdalinger tidlig på nittitallet stiftet selskapet Buy Buy Records AS. Med klokketro på egne låter, masse arbeid, samt nødvendige kontakter i mafiaen, fikk selskapet støtte fra Distriktenes Utbyggingsfond (nåværende Innovasjon Norge) - og eventyret med DDE var igang.

Det at ei rockegruppe ble innvilget næringsstøtte var omdiskutert, men mange meningsbærere har blitt nødt til å spise hatten sin når de i ettertid ser hva som har skjedd. For Kultur er Næring, og DDE er ei stor bedrift. Både i seg selv, og med ringvirkninger. Det er viktig å anerkjenne - å se og hylle ei kjempeviktig næring, spesielt i en tøff tid med nedstenging. De har etablert noe helt unikt - en nasjonal felles musikkopplevelse. Noe vi som Namdalinger er utrolig stolt over. 

Neste år har DDE 30 års jubileum, og alle i Norge kan synge med på låter som Vinsjan på kaia, Rompa mi, E6 eller Rai, Rai. Her bli d liv!

Utviklinga av forretningsideen har krevd både litt galskap, mye ståpåvilje, et lass med oppfinnsomhet og svært mye hardt arbeid.

Derfor er det så fortjent at Hans Barliens Gründerpris for 2020 tildeles DDE.


Om Hans Barliens Gründerpris
På Fylkestinget i Overhalla i juni 2016 tok fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik initiativet til å etablere en gründerpris i Hans Barliens ånd og navn. Hennes forslag ble en realitet, og Hans Barliens gründerpris er delt ut to ganger. I 2018 fikk Namsen Salmon & Train experience prisen (Overhalla), og året etter mottok Harry Bøe (Nærøysund) prisen. Overhalla kommune ved ordfører har sekretariat for prisen i samarbeid med Grong Sparebank.

Hans Barlien ble født 29. februar 1772 i Overhalla. Han er en av Namdalens mest kjente eventyrere og oppfinnere. Barlien drev med pottemakeri, han var urmaker, bygde vannverk, glassverk, og treskeverk. I tillegg til det startet han hattefabrikk og paraplyfabrikk, og eide et eget boktrykkeri. Han lagde også sin egen flygedrakt og fløy faktisk noen meter. En grunder med stor G, som ikke var redd for å mislykkes. En mann som turte mye. Barlien ble etter hvert viden kjent for sin mekaniske dyktighet, og i 1809 mottok han Dannebrogordenen. Han valgt til det første ordinære Storting i 1815–1816 som eneste bonde fra Nord-Trøndelag.

Statutter

  • Hans Barlien var en helt spesiell og oppfinnsom person, som lenge etter sin død gir inspirasjon til originale, nytenkende, dristige og visjonære namdalinger.
  • Formålet med prisen er å gi anerkjennelse til en  bedrift eller personer i Namdalen som har utmerket seg positivt og som har vist at det å tenke utenfor boksen lønner seg.
  • Prisen skal gå til den/de som har våget, satset og har markert seg utover Namdalens grenser med sin oppfinnsomhet».
  • Jury: Trøndelag Fylkeskommune: Terje Sørvik, Overhalla Kommune: Per Olav Tyldum, Grong Sparebank: Jon Håvard Solum